Apahida își aruncă mizeria din canalizare direct în Someș! Un focar cu E.COLI, bacteria ucigașă de la Argeș este oricând posibil

Sistemul de canalizare din Apahida este prost construit iar pompele care trebuie să împingă dejecțiile spre uzinele de epurare nu fac față debitului tot mai mare sau se strică foarte des.

Din această cauză, tone de reziduuri menajere, povenite din canalizarea comunei sunt deversate într-o gârlă, care ulterior se revarsă în râul Someș.

Lângă podul din apropierea fostului Post de Control există un canal colector, săpat la o adâncime de opt metri, care ar trebui să împingă dejecțiile umane, cu ajutorul unor pompe, spre uzinele de epurare. Acest lucru nu se întâmplă tot timpul, susțin surse autorizate, iqr din această cauză mizeria refulează printr-un canal direct în Valea Mărăloiu, cunoscută de apahideni drept ”Gârla”.

Ziardeapahida.ro a surprins modul cum se devarsă aceste mizerii provenite din canalizarea direct în Valea Mărăloiu, care ulterior traversează mai multe zone de locuit, unde locuiesc sute de familii, cum ar fi strada Eroi Pascu din Apahida. De altfel, oamenii care locuiesc în aceste zone au reclamat de mai multe ori la Primăria Apahida, că din zona ”Gârlei” vine un miros pestilențial și insuportabil.

Ulterior, aceste mizerii care sunt deversate în Valea Mărăloiu ajung direct în Someș. Mai mulți localnici, mai susțin surse oficiale, își stropesc grădinile cu apă provenită din Valea Mărăloiu. Specialiștii atrag atenția că apa din această vale ar putea fi contaminată cu diverse bacterii, printre care și celebra E.Coli, care a făcut ravagii în județul Argeș, unde mai mulți copii au decedat ca urmare a unor complicații apărute după infectarea cu E.Coli.

Chiar și așa, mai susțin specialiștii epidemiologi, contactați de ziardeapahida.ro, produsele agricole produse pe aceste terenuri trebuie spălate foarte bine dar există riscul unor infectări cu bacterii periculoase pentru sănătatea umană. ”La Apahida, mulți localnici își vând produsele pe marginea drumului. Să zicem că un șofer oprește și are poftă să mănânce o roșie, și chiar dacă o șterge bine de tot, nu este suficient și poate exista o infectare cu bacterii iar omul în cauză să sufere o toxiinfecție alimentară foarte severă”, spune un doctor epidemiolog.

Fostul viceprimar al comunei Apahida, liberalul Radu Păcurar a declarat pentru ziardeapahida.ro că proproprietarul rețelei care deversează mizerii în Valea Mărăloiu este Compania de Apă Someș. Păcurar susține că deși localnicii au reclamat de mai multe ori că în zona străzii Eroi Pascu dar și celelalte, că există un miros insuportabil, Primăria Apahida nu a luat nicio măsură. ”În zona fostului post de control, pe malul Gârlei, este o Stație de pompare, care pompează apele menajere care vin din Sânnicoară, zona gării din Apahida, blocurile noi de pe Pieteoasa. Aceasta stație de pompare se oprește din funcționare aproape zilnic, dar e făcută în asa fel, încât apele murdare deversează direct in Gârlă, până vin muncitorii Companiei de Apă să o repună in funcțiune”, a spus Păcurar.

În curând, dacă nu se vor lua măsuri urgente, situația va fi și mai gravă deoarece întreaga rețea de canalizare a satului Dezmir, va fi conectată la această rețea care este fie subdimensionată, fie prost gândită.

Leave a comment